Annons

Annons

Baka en saftig kaka med kryddiga päron

Mörkt muscovadorörsocker har en fin lakritston som passar så fint till päronen i den här underbart saftiga kakan.

 

Recept: Irene Angelmark
Foto: Anette Nilsson

Saftig kaka med kryddpäron

L

1 kaka
Tid: 1 timme 10 minuter

smör och ströbröd till formen G
150 g smör L
2 dl strösocker
3 ägg
1½ tsk bakpulver
3½ dl vetemjöl
1 dl naturell yoghurt L

Annons

Fyllning
2 stora mogna päron
1 dl mörkt muscovadorörsocker
1 tsk mald kanel
1 tsk nystött kardemumma

Garnering
florsocker

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en sockerkaksform, ca 1½ liter.
2. Rör smör och socker ljust och poröst. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör smeten slät mellan varje.
3. Blanda bakpulver och vetemjöl och sikta ner i äggsmeten. Tillsätt yoghurten och rör varsamt smeten slät. Häll smeten jämnt i kakformen.
4. Fyllning: Skala päronen och skär varje i fyra klyftor. Skär bort kärnhuset. Dela dem om de är för långa.Blanda muscovadosocker, kanel och kardemumma. Rulla klyftorna i blandningen och stick ner dem i kaksmeten. Strö kryddblandningen som blir över ovanpå kaksmeten.
5. Grädda kakan i nedre delen av ugnen cirka 55 minuter. Känn efter med en sticka så att den är torr.
6. Låt kakan svalna en stund i formen innan du stjälper upp den på ett fat. Låt den sedan svalna helt under formen. Sikta över florsocker precis före servering.

Fler goda mjuka kakor

Baka sockerkaka som mormor

Baka Paul Svenssons Earth hour-kaka för klimatet

Lägg efterrätten på grillen!

 

Läs också

(30)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.


 


Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar