Annons

Annons

Äppelkaka i glas

Toppa den sötsyrliga äppelkompotten med två toppingar – en len och en knaprig!

Recept: Marie Melchior. Foto: Jakob Helbig

Recept: Marie Melchior. Foto: Jakob Helbig

Äppelkaka i glas

G

6 portioner
Tid: 40 minuter + tid i kyl

Äppelkompott
1 kg syrliga äpplen
2 msk vatten
1 vaniljstång
½ dl strösocker

Smulor
40 g smör L
2 dl havregryn G
2 msk hackade hasselnötter
2 msk hackade valnötter
2 msk hackade mandlar
1 tsk kanel
1 dl honung

Annons

Till servering
5 dl vispgrädde L
1 dl svartvinbärs- eller blåbärssylt

Gör så här
1. Äppelkompott: Skala äpplena, ta bort kärnhuset och skär dem i stora bitar. Lägg äpplena i en gryta med vattnet. Skär vaniljstången på längden och lägg den i grytan tillsammans med sockret. Koka äpplena på låg värme tills de är mjuka, cirka 30 minuter. Låt dem sedan svalna.
2. Smulor: Smält smöret i en stekpanna. Tillsätt alla ingredienser och rosta under omrörning 8–10 minuter tills det är knapriga smulor.
3. Vispa grädden lätt. Fördela äppelkompotten i sex glas eller portionsformar och klicka på 1 msk sylt och en klick vispgrädde. Toppa med smulorna och servera.

 

Ännu mer gott med äpplen:

Bjud på äppelmuffins med crunch

Äppelkaka med vaniljsås i glas

Kryddig äppel- och päronmarmelad

Skrynkliga äpplen? Laga en kryddig äppelchutney!

 

Läs också

(21)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar