Annons

Annons

Bjud på apelsindoftande vegansk curry

Massor av smaker, färger och dofter finns i den här curryn, där trotjänaren kålrot möter frisk apelsin. 

Recept: Maximillian Lundin
Foto: Linus Hallgren

Apelsindoftande curry med kålrot och kokosris

G L
4 portioner
Tid: 50 minuter

4 dl sojabönor, blötlagda 12 timmar (2 dl torkade)
1 gul lök
1 morot
½ gul paprika
1–2 msk kokosolja eller neutral olja
1 tsk hel kardemumma, mald
½ tsk gurkmeja, mald
1 burk kokosmjölk, 400 ml
4 dl vatten
1 apelsin
1 tsk havssalt
200 g kålrot, riven

Annons

Kokosris
3 dl råris
1 dl kokosflingor

Sallad
½ gurka
1 avokado

Gilla Matmagasinet på Facebook

Gör så här
1. Koka riset i rikligt med saltat vatten 30–35 minuter. Häll av vattnet och låt riset vila under lock 5 minuter.
2. Mixa sojabönor, lök, morot och paprika i matberedare till mindre bitar. Fräs allt i olja i en gryta på medel­värme 3–4 minuter. Rör om ofta.
3. Tillsätt kardemumma och gurkmeja. Rör om, räkna till 10. Tillsätt kokosmjölken och vattnet. Skala bort det orange av apelsinskalet med en potatisskalare, och se till att få med så lite vitt som möjligt. Lägg skalet i grytan och lägg resten av apelsinen åt sidan. Låt koka 30 minuter på medelhög värme utan lock eller tills konsistensen blivit simmig. Smaka av med salt.
4. Kokosris: Rosta kokosflingorna i en het panna tills de är gyllene. Blanda dem med det kokta riset.
5. Tillbehör: Skär gurka och avokado i stora bitar. Filea apelsinen och blanda lätt med gurkan och avokadon. Kläm ur saften ur det som är kvar av apelsinen i grytan.
6. Servering: Vänd ner den rivna kålroten i den varma grytan och koka upp. Servera direkt med kokosriset och salladen.

Här hittar du fler vegorätter:

Laga Maximilian Lundins vegetariska svamp- och potatisgratäng

Vegopizza där ingenting fattas

Frasiga veganska kikärtspannkakor

Läs också

(6)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar