Annons

Annons

9 vanliga misstag vi gör när vi kokar pasta – och hur du undviker dem!

Glömmer saltet, använder fel kastrull och sköljer pastan i kallt vatten – här är några vanliga misstag som många gör när de kokar sin pasta.

Välj rätt pasta till rätt tillbehör. Foto: Shutterstock

Välj rätt pasta till rätt tillbehör. Foto: Shutterstock

Det torde vara bland det första vi lär oss att tillaga – pasta i alla dess former. Det börjar med pasta rosso, sedan går vi vidare till pasta pesto och efter ett tag, i takt med att självförtroendet växer, ger vi oss på carbonaran.

Annons

Men trots att pastan är ett så vanligt inslag i vår vardagsmat är det många som gör fel när de ska tillaga den. Sköljer du till exempel pastan i kallt vatten efter att den har kokat? Om du inte ska ha den i en kall pastasallad bör du nämligen låta bli.

9 vanliga misstag vi gör när vi kokar pasta

Vi glömmer saltet

A och O, och något som borde vara en självklarhet. Vattnet ska saltas innan pastan åker ner i kastrullen – och du behöver inte vara rädd för att ta i. Utan salt blir pastan intetsägande och smaklös.

Vi rör inte

Redan när du lägger ner pastan i vattnet ska du röra, de första minuterna är nämligen vevandet som viktigast för att pastan inte ska koka ihop. Fortsätt sedan att röra med jämna mellanrum tills pastan har kokat klart.

Vi överkokar

Ett annat mycket vanligt misstag vi gör är att låta pastan koka för länge. Se till att smaka i tid – gärna ett par minuter innan tiden som står på förpackningen har gått. Pastan ska ha ett lätt tuggmotstånd, annars är den överkokad. När pastan har kokat klart är det viktigt att du häller av vattnet med en gång för att den inte ska fortsätta tillagas, och så fort som möjligt ska den blandas med såsen.

Vi använder fel kastrull

Om du gör mycket pasta i en för liten kastrull kommer den att klibba ihop. Och ingen vill ha tre sammansatta spagettistrån på gaffeln.

Vi häller av allt vatten

Innan du ska hälla av pastan bör du spara ett par deciliter av vattnet för att använda i såsen. Vattnet innehåller såväl smak som stärkelse som ger såsen en fin textur utan att tunna ut den för mycket.

Vi sköljer pastan

Om du inte kokar pastan för att ha den i en kall pastasallad ska du inte skölja den i kallt vatten när den har kokat klart. Detta tar nämligen bort en del av stärkelsen som ger pastarätten både smak och textur.

Vi lämnar pastan i durkslaget

Så fort som möjligt efter att du har hällt av vattnet ska pastan få sås på sig. Om den får ligga kvar för länge i durkslaget kommer den att klibba ihop.

Vi använder fel sorts pasta

Det finns mängder av olika pastasorter, alla tillverkade för att matcha ett visst tillbehör. Välj därför rätt pasta till rätt sås. Här är en guide:

Spagettisorter: Passar bäst till gräddiga eller oljiga såser som carbonara eller vitlök, parmesan och olivolja.

Fusilli-varianter: Dessa skruvade makaroner passar utmärkt till såser eller tillbehör som inte har så kraftig textur, som till exempel pesto.

Penne/makaroner: Ihåliga makaroner, penne och rigatoni är gjorda för att fånga upp tjocka såser, som till exempel köttfärssås eller tunga ostsåser.

Bubblare: Vi slänger i allt samtidigt

Ibland är tiden knapp och vi vill ta genvägar, och då kan det hända att man gör sås och pasta i samma gryta. Om du vill ge dig på detta bör du ha koll på vad som ska i först och sist, för att undvika att pastan blir överkokt eller kycklingen rå. Ett annat tips är att använda en kortare och behändigare pastasort än till exempel spagetti, för att det ska bli så lätt som möjligt att röra runt i grytan.

Artikeln har tidigare publicerats på ellematovin.se

 

Läs mer:

Här är stjärnkockens bästa tips för att lyckas med vardagsmaten

5 sätt att vika servetter som gör din dukning vackrare

Såpa – universalmedlet till så mycket mer än ditt golv!

 

Läs också

(18)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar