Annons

Annons

Raw-chokladtårta med jordgubbsglass

Satsa lite extra på desserten ikväll! Det här receptet består av flera delar som kan serveras tillsammans, i par eller var för sig.

Recept: Maximillian Lundin Foto: Linus Hallgren

Recept: Maximillian Lundin
Foto: Linus Hallgren

Raw-chokladtårta med jordgubbsglass

G L

10–12 bitar
Tid: 60 minuter + 4 timmar till blötläggning, tid att stelna och frysning

Nötbotten
50 g kakaofett
50 g russin, blötlagda
50 g russin, ”torra”
100 g mandel
100 g kokosflingor
2 msk hibiskusblomma
eller 2 msk färsk ingefära

Annons

Chokladkräm
600 g cashewnötter, blötlagda
200 g dadlar, blötlagda
200 g katrinplommon
3 msk kakao

Pralinganache
1 dl kakaofett
5 dadlar
3 avokador
1 msk vaniljpulver
1 msk hasselnötssmör
1 nypa havssalt
3 tsk kakao

Blåbärsjello
500 g blåbär, ca 0,8 liter
5 msk psylliumfröskal
1 dl agavesirap

Jordgubbsglass
70 g strösocker + 0,7 dl vatten
1 tsk honung
60 g dadlar
250 g jordgubbar, frysta
och tinade
0,4 dl vatten
200 g blötlagda mandlar
5 dl vatten

Gör så här
1. Nötbotten: Mixa alla russin i en matberedare. Tillsätt resten av ingredienserna. Pulsa till en grov konsistens med lite bitar i.
2. Tryck ut blandningen i ett 1 cm tjockt lager i botten av en form med löstagbar kant och med bakplåtspapper fastsatt i botten. Ställ i kylen att stelna.
3. Chokladkräm: Mixa alla ingredienser i en matberedare. Häll blandningen på nötbottnen och låt stå i kylen cirka 1 timme.
4. Pralinganache: Värm kakaofettburken med locket på i varmt vatten. kärna ur dadlarna. Mixa det tillsammans med övriga ingredienser i en matberedare helt slätt. Häll upp i spritspåse och låt den ligga i kylskåp 1 timme. Spritsa på skedar. Det går också bra att spritsa det ovanpå chokladkrämen på nöbottnen.
5. Blåbärsjello: Mixa blåbär, psylliumfröskal och agavesirap i matberedare 2 minuter på högsta hastighet. Portionera upp i serveringsglas och låt stelna i kylskåp 30 minuter.
6. Jordgubbsglass: Koka ihop socker och vatten till en sockerlag i 3 minuter. Tillsätt honung och låt svalna.
7. Mixa dadlarna tillsammans med jordgubbarna och den mindre vattenmängden till en slät smet i en Vitamix eller kraftfull matberedare. Häll över massan i en stor bunke.
8. Mixa mandlarna i hälften den större mängden vatten till en slät smet. Tillsätt sedan resten av vattnet och mixa 1 minut på högsta hastighet. Sila mandelmjölken genom en finmaskig sil.
9. Blanda jordgubbs- och dadelkrämen med sockerlagen och mandelmjölken. Kör glassen i glassmaskin till en jämn och fin konsistens.
10. Servera jordgubbsglassen till blåbärsjellon och nöt- och chokladtårtan, eventuellt med en pralinsked vid sidan om.

Du kanske också gillar:Vegansk brownie med pekan- och valnötscrunch

 

Läs också

(0)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar