Annons

Annons

10 tips som gör kladdkakan extra fin och god

Kladdkakan, räddaren att ha i frysen för spontana bjudningar, fredagsmys och fikastunder. Dessutom lätt att baka och omtyckt av de flesta. Här hittar du massor av tips på hur du kan göra kladdkakan extra rolig – och god!

piffa-kladdkakan

Foto: Olof Abrahamsson, Pontus Ferneman

1. Citronmarängbakelse. Baka din kladdkaka i långpanna och skär i rutor. Dekorera med vispad grädde smaksatt med lemon curd och en marängtopp. Strö över rivet citronskal eller strössel om du vill ha extra färg på bakelsen.

Annons

2. Bärchock! Dekorera rikligt med bär eventuellt med ett lager grädde, grädde blandat med crème fraiche eller chokladglasyr under bären.

3. Polkatårta. Gör en chokladglasyr på 150 gram mörk choklad som får smälta i kastrull med 1 dl grädde. Låt svalna så att smeten stelnar lite.  Bred ut över kakan och dekorera med krossade polkagrisar.

Gilla Matmagasinet på Facebook

4. Pudra personligt! Klipp ut en mall med ett hjärta, bokstäver eller en symbol och lägg på tårtan. Pudra tårtytan med florsocker. Använd t ex en sil eller en tekula. Ta försiktigt bort mallen. Dekorera med flaggor och lägg plockgodis runtom.

5. Pistage- och marshmallowskaka. Gör en chokladglasyr (se ovan). Dekorera med pistagenötter, jordnötter och minimarshmallows.

6. Prickiga kakan. Klipp marschmallows i bitar och blanda i smeten. Lägg försiktigt färgglada chokladlinser, typ non-stops, över den ogräddade kakan. Spara några till dekoration.

7. Smulkaka med hallon. Smula sönder kladdkakan, lägg i glas varvat med hallon och glass. Dekorera med grädde och turkisk pepparkarameller.

8. Daimtårta. Dekorera med grädde och krossad daim. Extra fint med bär runt kanten!

9. Kokostosca. Smält 75 gram smör och koka i kastrull 5 mininuter med 200 g kokosflingor, 1 dl ljus sirap, 2 dl strösocker och 1 ½ dl vispgrädde. Bred över kladdkakan när tio minuter återstår av gräddningstiden.

10. Våga experimentera! Byt ut halva sockermängden mot farinsocker. Andra smaksättningar kan vara lime, apelsin eller citron (rivet skal och lite saft), en matsked pepparkakskryddor, Baileys eller kaffe. Även halvfrusen kladdkaka smakar gott. Bara fantasin sätter gränser!

 

Gillade du listan? Dela den gärna på Facebook!

 

Den här artikeln har tidigare publicerats på hemmets.se

 

Baksugen? Prova den här recepten:

Mauds allra godaste kladdkaka – och den är helt glutenfri!

Kladdkaka med krispiga kanderade nötter

Kladdkaka, jämtländsk med messmörsganache och hjortrongrädde

 

 

Läs också

(16)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar